Social Netwerksites

De laatste roddels
Je kind zal zich naast spelletjes zich ook gaan interesseren voor social media. Even wat posten op facebook, een berichtje sturen via messenger, iemand liken via Instagram of volgen op Twitter. De laatste roddels doornemen en gekke filmpjes op YouTube bekijken (en plaatsen).

Hartstikke leuk natuurlijk, maar je kind is zich er niet altijd van bewust dat alles wat hij online prijsgeeft, verstrekkende gevolgen kan hebben. Voor zichzelf en voor anderen.

Oogje in het zeil
Zit je kind thuis meestal alleen op internet of heeft hij een computer alleen op zijn kamer staan? Blijf interesse tonen, praat over wat hij op internet doet en probeer een open sfeer te creƫren waarin je kind zich veilig voelt om ook minder leuke dingen te vertellen. Zit je kind op facebook, instagram, twitter of snapchat? Maak zelf een profiel aan en stuur af en toe een leuk bericht. Ook handig om het profiel en de contacten van je kind in de gaten te houden.

Wachtwoorden
Op sites als facebook, snapchat, instagram en Twitter kan je kind een account aanmaken. Om ervoor te zorgen dat het wachtwoord moeilijk kan worden gekraakt (en ‘vrienden’ uit zijn naam kunnen twitteren of aan de haal gaan met zijn profiel), kun je je kind deze checklist geven:

Veilig omgaan met je wachtwoord
Gebruik altijd een nickname, een schuilnaam dus. Alleen je beste vrienden en je familie hoeven te weten wie jij echt bent. Bedenk een wachtwoord van minimaal acht tekens, dat moeilijk te herleiden is (dus niet je geboortedatum of de naam van je huisdier erin verwerken). Gebruik het liefst hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen door elkaar.

Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende sites!
Onthoud je wachtwoorden. Je kunt een document aanmaken op je computer met daarin al je wachtwoorden. Maar zorg er dan wel weer voor dat dat document goed beveiligd is en een schuilnaam heeft (dus niet: almijnwachtwoorden.doc).

Eigen e-mailadres
Geef je kind zijn eigen e-mail adres waarmee hij zich kan registreren op een site. Leg uit dat hij spammails niet moet openen en dat hij niet moet reageren op kettingbrieven en anonieme smeekbedes. Laat hem na het verwijderen van mails ook de prullenbak legen.