Kinderbrowser

Natuurlijk heb je een spamfilter, een firewall, een pop-up killer en een virusscanner op je computer geïnstalleerd. Anders zou je pc al na een paar uur volledig vastlopen.

Maar wil je niet alleen je computer beschermen voor invloeden van buitenaf via internet, maar ook je kind? Dan zou je een speciale kindervriendelijke browser kunnen installeren. Die werken met zogenaamde ‘blacklists’ (sites die ongeschikt zijn voor kinderen), of juist met ‘whitelists’ (sites die wel geschikt zijn voor kinderen). Helaas zijn er momenteel alleen maar Engelstalige kinder browsers wat het voor de jongere kinderen lastiger maakt om deze te gebruiken.

Strenge filters
Er zijn ook speciale filters te krijgen die ervoor zorgen dat sommige sites (met porno en geweld bijvoorbeeld) alleen zijn te openen met een geheime code. Lastig is wel dat deze filters soms zo ‘streng’ zijn dat ze zelfs bij veilige sites om de code vragen. Waardoor je als ouder de kans loopt elke vijf minuten naar de computer te worden geroepen.

Slimme digikids
Voor alle kinderbrowsers en filters geldt: ze zijn niet honderd procent veilig, en slimme digikids kunnen de meeste wel ‘kraken’. Volgens Bamber Delver van stichting De Kinderconsument is en blijft mediawijsheid het beste filter. “Toen het verkeer drukker en gevaarlijker werd, zijn we ook verkeersles gaan geven, en niet het verkeer gaan verbieden.”